VT Industrial - шаблон joomla Окна

kupa2

Спокойно можем да кажем, че датите 24.09 и 25.09. 2016 година ще оставят следа в историята на българското таекуондо, тъй като в тези два дни България за първи път беше домакин на Балканско първенство по олимпийско таекуондо. Но тези дати са паметни, както за българското таекуодно, така и за клуб АХИЛ, чийто състезатели (представители на националния отбор) постигнаха достойни за похвали успехи.
Новооборудваната мултифункционална спортна зала в град Дупница беше запълнена от над 550 участника от общо 9 държави. Българският национален отбор беше представен от над 130 учатника във всички възрастови групи и игрови категории.
Селектираните към националния отбор състезатели на клуб АХИЛ бяха:
-    Лия Василева
-    Ая Ал Масри
-    Даниел Тошев
-    Венцислав Соколов
-    Християн Георгиев
В първият ден на турнира нашите момичета Лия и Ая извоюваха най- високите призови отличия в категориите си съответно до 63 кг и до 52 кг. Лия Василева победи без никакви проблеми представите на Румъния и Босна и Херцеговина. Във финалната си среща тя се изправи срещу състезателка, отново представител на румънския национален отбор и отново без сериозни затруднения я надви с резултат 14:6.
В същото време жребият определи  в първата си среща Ая Ал Масри да се противопостави на представител на националния отбор на Македония, вече познат противник на Ая. Опитът и сериозната подготовката на нашето момиче обаче й помогнаха да надвие македонската си съперничка с 2:0.  В следвашият двубой Ая излезе срещу представител на националния отбор на Турция. Срещата завърши с резултат 9:3 и така Ая се класира за финалната среща, където нейн противник беше другата състезателка на България в тази категория, селектирана с предимство пред Ая, според общия брой точки в индивидуалната ранг листа на България. В тази динамична и много напрегната среща нашето момиче водеше в резултата почти през цялото време. В последния рунд Ая запази спокойствие и увеличи аванса си до 12:8 като по този начин за пореден път развя българския трибагреник от най- високата стълбичка.
Триумфът на двете ни златни момичета е доказателство, не само че те са най- добрите на Балканския полуостров, но и че те притежават несломим дух и възможности за достигане на все по- високи върхове.
Във втория ден от надпреварата миналогодишният балкански шампион, а именно Християн Георгиев трябваше да защитава балканската си титла от 2015 година, но този път в следващата категория (-30 кг). Хриси безапелационно победи съперниците си от Молдова и Румъния с резултат съответно 10:4 и 19:1. Полуфиналната си среща малкия шампион изигра без напрежение и отново победи повече от убедително с 14:0. Така Хриси достигна до финала, където се изправи срещу опитния сръбски състезател, вице- европейски шампион за тази година. След оспорван първи рунд, завършил при резултат 1:1, Хриси за пореден път показа смела игра и надви с резултат 9:3, с което защити успешно титлата „Първи на Балканите“.
Напреварата при мъжете беше не по- малко успорвана. Даниел Тошев (до -63 кг) надви упонента си от Босна и Херцеговина с лекота в четвъртфиналната среща, но загуби полуфинала срещу небезизвестния национал на Сърбия – Никола Вучкович, който в последствие взе златото в категорията. По този начин Дани се нареди сред първите трима, взимайки бронзовото отличие.
Другият представител на клуб Ахил и България – Венцислав Соколов се състезава при най- тежките (+87 кг). В тази категория жребият отреди Венци да се изправи срещу бронзовия медалист от открития турнир на Испания (2016 г.) и открития турнир на Гърция (2015 г.), представител на националния отбор на Сърбия. В тази успорвана и драматична среща, изиграна точка за точка, въпреки контузията си и дългогодишното отсъствие от татамито, Венци запази самообладание и победи с резултат 9:8. Следващата си среща той изигра с другия представител на България в тази категория. Срещата завърши с убедителна победа за Венцислав Соколов, с резултат 8:0 и така той се класира за финал, където го очакваше отново представител на Сърбия. Тежката травма попречи на Венци да се изправи срещу противника си и така при най- тежките Венци се окичи със среброто.
С помощта на нашите медалисти националния отбор на България се нареди първи във възрастовите групи: деца, кадети и юноши и девойки и втори в общото крайно класиране.
Ръководството на клуба поздравява, както нашите златни момичета Лия и Ая, малкия ни  безстрашен шампион Хриси и медалистите Дани и Венци, така и целия български национален отбор.
България се гордее с вас!